Na primjer, akupunktura može biti učinkovita u liječenju dentalne tjeskobe

Na primjer, akupunktura može biti učinkovita u liječenju dentalne tjeskobe

Zbog ovih pukotina, čestice hrane mogu lako zapeti za kutnjake, što dovodi do rasta bakterija i na kraju zubnog karijesa. Istraživanja su pokazala da se od svih zubnih karijesa oko 66% karijesa javlja na kutnjacima.

Zašto su nam potrebni molarni brtvila?

Učinkovit način sprječavanja karijesa kutnjaka je nanošenje molarnog brtvila. Molarni pečati čine barijeru između zuba i hrane. Kada se nanose na zube, ovi brtvila prianjaju na udubljenja i fisure na površini i čine površinu glatkijom. Čestice hrane ne lijepe se za ovu glatku površinu i mogu se lako očistiti. Time se smanjuju šanse da bakterije stvore plak na zubima. Molarna brtvila se ponekad nazivaju i brtvila za jamice i fisure.

Uobičajena zabluda u javnosti je da molarna brtvila nisu potrebna ako se nanosi fluoridni lak. Molarne brtvila ne zamjenjuju druge strategije kao što su smanjenje šećera u prehrani i fluoridacija vode, usmjerene na smanjenje učestalosti zubnog karijesa. Također nije zamjena za čišćenje zubnim koncem ili četkanjem. Molarne brtvila dodatna su preventivna mjera uz rutinsku kućnu njegu zuba.

Od čega se izrađuju molarni brtvila?

Molarna brtvila su obično na bazi smole ili staklenoionomera. Staklenoionomerna brtvila često sadrže fluorid, koji dodatno sprječava stvaranje šupljina zbog produljenog otpuštanja fluorida. Glasjonomerna brtvila se ne skupljaju nakon nanošenja, ali imaju nisku vlačnu čvrstoću.

Brtvila na bazi smole mogu sadržavati derivate bisfenola A (BPA), plastike koja oponaša hormon estrogen. Poznato je da BPA utječe na hormone i uzrokuje neplodnost, rak i metaboličke poremećaje poput pretilosti. Međutim, znanstveni dokazi ne ukazuju na bilo kakve štetne učinke molarnih brtvila koja sadrže BPA. Brtvila na bazi smole često se preferiraju jer se bolje zadržavaju.

Hoće li boljeti tijekom nanošenja molarnih brtvila?

Molarne brtvila obično se preporučuju djeci jer su izložena velikom riziku od karijesa. Općenito, prvi set kutnjaka izbije u dobi od šest godina, a drugi set izbije oko dvanaeste godine. Stomatolozi često preporučuju primjenu molarnih brtvila čim zubi izbiju kako bi se spriječio karijes.

Molarne brtvila se lako nanose i budući da je proces bezbolan, vrlo su prikladne za djecu. Prije nanošenja plombe, stomatolozi obično prvo očiste zube, a zatim nanesu gel za pripremu zuba za plombu. Stomatolog zatim koristi UV svjetlo kako bi pomogao učvršćivanju pečata.

Molarna brtvila su obično prozirna ili bijela i nisu vidljiva kada se usta širom otvore. Molarni pečati traju do deset godina. Stomatolozi obično zamijene nedostajuće molarne brtvila tijekom preventivnih posjeta ako brtvila otpadnu.

S obzirom na učinkovitost molarnih brtvila, mnoge škole sudjeluju u zdravstvenim programima zajednice koji nude tretmane brtvilima. Ako ste zabrinuti oko cijene molarnih brtvila, provjerite sa svojim stomatološkim osiguranjem jer mnoge tvrtke nude molarne brtvila besplatno ili po niskoj cijeni. Nakon što se formira karijes, restauracija zuba je skupa i stoga se većini djece savjetuje da dobiju molarne plombe kao preventivnu mjeru.

Jesu li ovi molarni brtvila učinkoviti?

Istraživanja su pokazala da su molarna sredstva za brtvljenje vrlo učinkovita u prevenciji zubnog karijesa. Studija provedena na djeci u dobi od šest do 11 godina uspoređivala je zube tretirane molarnim brtvilima s netretiranim zubima u razdoblju od 24 mjeseca. Rezultati su pokazali da je zubni karijes u neliječene djece bio tri puta češći nego u djece liječene molarnim pečatima.

Druga skupina ljudi koja može imati koristi od primjene molarnog pečata su starije osobe sa smanjenim lučenjem sline. Nisu sve odrasle osobe dobri kandidati za primjenu molarnog pečata. Istraživanje o molarnim brtvilima kod djece s mliječnim zubima (u dobi od tri do sedam godina) pokazalo je različite rezultate. Američka stomatološka udruga, međutim, preporučuje molarne brtvila za djecu s mliječnim zubima. Razgovarajte sa svojim stomatologom ako je molarna plomba opcija za vas.

Preventivna primjena molarnih plombi preporuča se djeci kada im izbiju kutnjaci. Ova molarna sredstva za brtvljenje pokrivaju jamice i fisure na površini zuba, što smanjuje karijes. Molarna sredstva za brtvljenje vrlo su učinkovita u prevenciji zubnog karijesa kod djece i nekih odraslih osoba.

Stomatološki zahvati mogu biti zastrašujući. Dentalna anksioznost definira se kao anksioznost uzrokovana bilo kojim oblikom stomatološke skrbi. Kao rezultat toga, dentalna tjeskoba često uzrokuje odgodu u traženju stomatološkog tretmana. Postoji li način da se nosite sa stomatološkom anksioznošću? Postoje li dostupni učinkoviti tretmani?

Ključni zaključci:

  • Dentalna anksioznost ili dentofobija je strah od bilo kojeg oblika stomatološke skrbi.
  • Ova tjeskoba dolazi iz četiri izvora: opće tjeskobe, nepovjerenja u stomatologe, tjeskobe zbog dentalne stimulacije i tjeskobe zbog posljedica.
  • Sedacija, opuštanje mišića, biofeedback i akupunktura mogu pomoći u učinkovitom upravljanju stanjem.

Što uzrokuje dentalnu anksioznost?

Dentalna anksioznost, također poznata kao dentofobija, je anksioznost, stres ili ponašanje izbjegavanja bilo kojeg oblika stomatološke njege. Strah i tjeskoba od posjeta stomatologu mogu uzrokovati kašnjenja u liječenju dentalnih poremećaja ili bolesti.

Postupci i alati koji se koriste u stomatološkoj njezi, kao što su zubarske bušilice i šprice, obično uzrokuju dentalnu tjeskobu. Bolni zahvati, nelagoda dugotrajnog otvaranja usta i skupi stomatološki tretmani mogu izazvati osjećaj straha i nelagode kod pojedinaca. Ponekad početne interakcije sa stomatolozima mogu kod pacijenata izazvati fobije, tjeskobu i strah.

Nekoliko čimbenika, kao što su traumatična iskustva (osobito u djetinjstvu), nedostatak razumijevanja, percepcija slike tijela, neuroticizam i zastrašujuće prikazivanje stomatologa u medijima, mogu potaknuti dentalnu anksioznost kod pojedinaca. Dentalna anksioznost može se kategorizirati u četiri tipa na temelju izvora — opća anksioznost, nepovjerenje u stomatologe, anksioznost zbog dentalne stimulacije i anksioznost zbog posljedica stomatološkog liječenja. Veća je vjerojatnost da će osobe s dentofobijom imati genetske i nasljedne faktore nego osobe bez fobije.

Simptomi dentalne anksioznosti

Osobe koje pate od dentalne anksioznosti imaju slične simptome kao osobe koje pate od tjeskobe ili straha. Uobičajeni simptomi uključuju:

  • tahikardija (povećan broj otkucaja srca);
  • lupanje srca;
  • pretjerano znojenje.
  • niski krvni tlak;
  • povlačenje iz liječenja ili plač;
  • padajući u nesvijest.

Pacijenti s dentalnom anksioznošću također mogu doživjeti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja. Ovo se stanje može dogoditi kada postoji produljeni kontakt sa zupčanikom. Nadalje, dentalna anksioznost može se pojaviti zajedno s drugim mentalnim bolestima, poput depresije i bipolarnog poremećaja. Ovo stanje može uzrokovati ortodontske komplikacije koje prijete kada pacijent zbog pretjeranog straha ne dobije odgovarajući stomatološki tretman.

Pogoršanje oralnog zdravlja i prisutnost dentalnih poremećaja mogu se pojaviti kod pacijenata s dentalnom anksioznošću. To se događa jer je veća vjerojatnost da će pacijenti izbjegavati stomatološki tretman. Loši oralni uvjeti mogu dovesti do boli ili čak po život opasnih komplikacija. Loše oralne zdravstvene navike kao što su rijetko pranje četkicom i koncem, nezdrave prehrambene navike i pušenje također se češće javljaju kod osoba koje pate od dentalne anksioznosti.

Postoji li liječenje za zubnu anksioznost?

Dentalna anksioznost može se liječiti farmakološki ili psihoterapijom – ili kombinacijom – ovisno o težini i karakteristikama dentalne anksioznosti. Farmakološka intervencija korištenjem sedativa i opće anestezije može pomoći u kontroli tjeskobe kod pacijenata. Ova intervencija je najučinkovitija kada pacijent ne reagira dobro na psihoterapijske intervencije.

Svjesna sedacija znači korištenje lijekova koji deprimiraju središnji živčani sustav. Ovakav pristup pomaže u smirivanju pacijenta kako bi se omogućilo izvođenje stomatološkog tretmana. Svjesna sedacija može se primijeniti oralno, intravenozno (IV), intramuskularno ili inhalacijom. Benzodiazepinski lijekovi kao što su diazepam, triazolam i midazolam obično se koriste za pružanje blagog anestetskog učinka tako da su pacijenti opušteniji i kooperativniji u liječenju zuba. Ovi lijekovi imaju antikonvulzivne, sedativno-hipnotičke i opuštajuće učinke na skeletne mišiće.

Psihoterapijski menadžment ima za cilj omogućiti modificiranje ponašanja pacijenata sa dentalnom anksioznošću. Različite tehnike opuštanja, kao što su funkcionalno opuštanje, autogeno opuštanje i progresivno opuštanje mišića, predlažu se za smanjenje tjeskobe kod pacijenata. Ovaj postupak opuštanja izvodi se prije nego pacijent sjedne na stomatološku stolicu. Na primjer, Jacobsenovo progresivno opuštanje mišića može se izvesti istezanjem mišića kraćim od 10 sekundi, nakon čega slijedi opuštanje na 20 sekundi. Ove tehnike opuštanja mišića šaka, ruku, nogu, prsa, trbuha, glave, lica i ramena treba izvoditi otprilike 15 minuta.

Uz opuštanje, distrakcija se također može primijeniti na stanja dentalne anksioznosti. Distrakcija odvraća pozornost pacijenta od raznih ortodontskih zahvata koji se smatraju neugodnima. Vizualne i audio intervencije kao što su slušanje glazbe, gledanje filmova i igranje igrica mogu biti učinkovite između ortodontskih zahvata.

Biofeedback se također može koristiti za smanjenje napetosti mišića i pretjerane tjeskobe. Ova tehnika mjeri fiziološke reakcije i daje povratne informacije za regulaciju fizioloških reakcija pacijenata sa dentalnom anksioznošću. Elektroencefalografski (EEG) biofeedback prati aktivnost moždanih valova, a elektromiografski biofeedback također može biti koristan smanjenjem napetosti mišića. Ovaj postupak je učinkovit u smanjenju tjeskobe pacijenata prije ortodontskih zahvata.

Na kraju, alternativna i komplementarna medicina, tj. tradicionalna/narodna medicina, također može pomoći u rješavanju dentalne tjeskobe. Na primjer, akupunktura može biti učinkovita u liječenju dentalne tjeskobe. Tehnika aurikularne akupunkture pokazuje obećavajuće rezultate u smanjenju kronične tjeskobe i boli u zubima. Randomizirano kontrolirano ispitivanje pokazalo je da je aurikularna akupunktura jednako učinkovita kao intranazalni midazolam u liječenju dentalne anksioznosti.Za više informacija posjetite https://animale-me-gummies-official.top/hr/izazovi-mentalnog-zdravlja-kod-muskaraca/ .

Contents

Email: benjaminzonic@gmail.com || ennazonic@gmail.com
Mob: +387 61 094357 (Benjamin Zonić) || +387 60 3120857 (Enna Zonić)
Adresa: 14. septembar 110. 70220 Donji Vakuf

ECO FRIENDLY d.o.o Sva prava zadražava 2016-2021