Sa zgjat koronavirusi në trup, ajër dhe ushqim?

Sa zgjat koronavirusi në trup, ajër dhe ushqim?

Romani Coronavirus, SARS-COV-2, përhapet lehtë nga personi në person. Të kuptuarit se sa kohë virusi zgjat në trup, dhe sa kohë mund të qëndrojë gjallë në sipërfaqe ose në ajër, mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit.

Ky artikull eksploron hulumtimin në dispozicion se sa zgjat koronavirusi i romanit në trup dhe sa kohë mbetet aktiv në situata të ndryshme.

Të gjitha të dhënat dhe statistikat bazohen në të dhënat në dispozicion të publikut në kohën e publikimit. Disa informacione mund të jenë të vjetra. Vizitoni qendrën tonë të koronavirusit për informacionin më të fundit mbi pandeminë COVID-19.

Sa zgjat Coronavirus në trup?

Romani Coronavirus, SARS-COV-2, është virusi përgjegjës për shkaktimin e sëmundjes covid-19. Shumica e njerëzve që zhvillojnë simptoma COVID-19 përmirësohen pa trajtim në 2-6 javë. Sidoqoftë, kjo nuk pasqyron domosdoshmërisht se sa kohë virusi në vetvete mbetet aktiv në trup.

COVID-19 ka një periudhë inkubacioni, do të thotë se mund të kalojë ditë para se një person të vërejë simptomat. Në rastin e SARS-COV-2, një person mund të transmetojë virusin 48 orë para se të zhvillojë simptoma.

Shumë njerëz pësojnë simptoma të buta, ndërsa disa nuk përjetojnë fare simptoma. Kjo mund ta bëjë të vështirë të tregohet se kush e ka virusin.

Sa kohë zgjat virusi në trup varet nga individi dhe ashpërsia e sëmundjes. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) këshillojnë që njerëzit që testojnë pozitivë për COVID-19 duhet të izolohen për sasinë e mëposhtme të kohës:

Ashpërsia Periudha e Transmisionit
nuk ka simptoma 10 ditë pas një testi pozitiv
i butë ose sëmundje e moderuar 10 ditë pas shfaqjes së simptomave, dhe pas 24 orësh pa ethe (pa përdorur ilaçe)
sëmundje e rëndë Deri në 20 ditë pas shfaqjes së simptomave

Këto shifra përfaqësojnë kur një person është më i rrezikuar për transmetimin e SARS-COV-2 tek të tjerët.

Sidoqoftë, virusi mund të mbetet në trup në nivele të ulëta deri në 3 muaj pas diagnozës. Kjo mund të nënkuptojë që disa njerëz marrin një rezultat të dytë pozitiv të provës edhe pasi të shërohen, megjithëse kjo nuk tregon domosdoshmërisht që virusi është akoma i transmetueshëm.

Që nga tetori i vitit 2020, nuk ka asnjë provë që një person me simptoma të buta ose të moderuara mund të transmetojë SARS-COV-2 më shumë se 10 ditë pas rezultatit të parë pozitiv të testit.

Sa zgjasin simptomat?

Në fillim të pandemisë COVID-19, organizatat shëndetësore këshilluan që, për shumicën e njerëzve, simptomat do të zgjasin një kohë të shkurtër. Sidoqoftë, që atëherë, njerëzit kanë raportuar se simptomat e tyre zgjasin shumë më gjatë se kjo.

Një raport i CDC i korrikut 2020 zbuloi se 35% e njerëzve që kishin raste të buta të COVID-19 nuk ishin rikthyer në gjendjen e tyre të zakonshme të shëndetit 14–21 ditë pas testimit pozitiv. Midis atyre të moshës 18–34 vjeç pa kushte kronike mjekësore, një në pesë nuk ishte https://harmoniqhealth.com/ kthyer në gjendjen e tyre të zakonshme të shëndetit.

Kjo sugjeron që, për disa njerëz, simptomat covid-19 zgjasin më shumë sesa vlerësimet origjinale, madje edhe në raste të buta. Për krahasim, mbi 90% e njerëzve me grip, ose grip, shërohen brenda afro 2 javësh nga një rezultat pozitiv i testit.

Njerëzit që kërkojnë trajtim në spital ose që përjetojnë "Long Covid" gjithashtu mund të kenë simptoma më të gjata. Long Covid, ose Sindromi Post-Covid, është një emër për një koleksion të simptomave që disa njerëz vazhdojnë të përjetojnë muaj pas sëmundjes së tyre fillestare.

Simptomat e sindromës post-covid mund të përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në:

 • Lodhja e rëndë
 • Problemet e gjumit
 • gulçim i frymës
 • Dobësia e muskujve
 • Palpitacionet e zemrës
 • Ethet e shkallës së ulët
 • Problemet e përqendrimit
 • Kujtesa Gabimet
 • Ndryshimet e humorit
 • skuqjet e lëkurës
 • nauze ose të vjella

Dhe sa më mirë t'i trajtoni ato.

Mësoni më shumë rreth efekteve afatgjata të COVID-19.

Sa zgjat virusi në rroba dhe sipërfaqe?

Një studim nga New England Journal of Medicine hulumtoi se sa kohë SARS-COV-2 do të mbijetonte në sipërfaqe të ndryshme, duke përfshirë plastike, çelik inox, bakër dhe karton. Gjetjet sugjerojnë që virusi mund të mbijetojë për:

 • 4 orë në bakër
 • 24 orë në karton
 • 72 orë në plastikë dhe çelik

Sidoqoftë, ndërsa studiuesit mund të zbulojnë SARS-COV-2 në sipërfaqe të ndryshme në kushte laboratorike, është e paqartë nëse kjo korrespondon me një rrezik të infeksionit në rrethana normale.

Një studim i Shtatorit 2020 në Lancet zbuloi se kur studiuesit mashtruan sipërfaqe të ndryshme në një spital të madh në Itali, vetëm një artikull i pajisjeve mbrojtëse të testuar pozitive për SARS-COV-2. Ata konkludojnë se, për sa kohë që njerëzit ndjekin procedurat standarde të pastrimit, rreziku i transmetimit nga sipërfaqet është i ulët.

sa zgjat në ajër?

Studimi mbi sipërfaqet gjithashtu zbuloi se SARS-COV-2 mund të mbijetojë në formën e aerosolit për 3 orë. Një aerosol është një mjegull e mirë e lëngut e pezulluar në gaz, siç është ajri.

Ndërsa eksperimenti përfundoi pas 3 orësh, sasia totale e kohës që SARS-COV-2 mbijeton në ajër mund të jetë më e gjatë. Sidoqoftë, disa faktorë, siç janë temperatura e ajrit dhe lagështia, gjithashtu mund të luajnë një rol të rëndësishëm.

Një përmbledhje e qershorit 2020 shënon se koronaviruset e tjera mbijetojnë për më gjatë në ajër më të ftohtë, më pak të lagësht. Kjo mund të nënkuptojë SARS-COV-2 do të bëhet një virus më sezonal në disa klima. Studimi në sipërfaqe gjithashtu nuk e konsideroi se si virusi mund të udhëtonte nëpër ajër në situata të përditshme.

SARS-COV-2 përhapet përmes pikave të frymëmarrjes, të cilat janë pika të vogla të lëngshme që hyjnë në ajër kur një person kollitet, teshtima ose bisedon. Një studim i majit 2020 zbuloi se të folurit me zë të lartë mund të lëshojnë mijëra nga këto pikëza në ajër, duke mbetur ajri për rreth 8-14 minuta në një hapësirë të mbyllur.

Ndërsa pikat e të folurit nuk duket se mbeten të ajrit për shumë kohë në ambiente të mbyllura, afërsia e një personi me dikë me SARS-COV-2 është një faktor i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e COVID-19.

sa zgjat në ushqim?

Aktualisht, nuk ka prova të drejtpërdrejta që një person mund të kontraktojë SARS-COV-2 nga ushqimi. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) shprehet se koronaviruset kanë nevojë për një kafshë të gjallë ose host njerëzor për të mbijetuar, dhe se ata nuk mund të shumohen në sipërfaqet e paketimit të ushqimit.

Kush sugjeron larjen e frutave dhe perimeve si normale dhe larja e duarve plotësisht para se të hani. Njerëzit gjithashtu duhet të sigurojnë që ata nuk ndajnë takëm ose pllaka me ata që mund të kenë COVID-19. > në shtëpinë e tyre dhe telefono një mjek. Mos vizitoni një institucion të kujdesit shëndetësor pa thirrur së pari përpara.

Sipas CDC, simptomat COVID-19 mund të përfshijnë:

 • Ethet
 • Kollën
 • Shkurtësia e frymës
 • lodhja
 • Humbja e re e shijes ose era
 • Diarre

Një mjek mund të përcaktojë nëse një person mund të ketë covid-19, dhe nëse po, çfarë të bëjë më pas. Nëse simptomat e një personi përkeqësohen me shpejtësi, ata duhet të telefonojnë 911 ose departamentin e tyre më të afërt të urgjencës.

Disa shenja të COVID-19 të rëndë përfshijnë:

 • Problemet me frymëmarrjen
 • Dhimbje ose presion në gjoks
 • Ndjenja e hutuar
 • Pamundësia për t'u zgjuar ose për të qëndruar zgjuar
 • Buzët blu ose fytyrën, të cilat mund të shfaqen të bardha ose gri në njerëzit me lëkurë më të errët

Parandalimi

Mënyra më e mirë për të parandaluar COVID-19 dhe për të ndaluar transmetimin tek të tjerët është të shmangni ekspozimin ndaj virusit që e shkakton atë. CDC rekomandon:

 • Larja e duarve shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda
 • Përdorimi i sanitizatorit të duarve që përmban të paktën 60% alkool, nëse sapuni dhe uji nuk janë Në dispozicion
 • Shmangia e prekjes së fytyrës, veçanërisht hundës, syve ose gojës me duar të palara
 • duke qëndruar të paktën 6 metra, ose 2 metra, larg njerëzve që janë jashtë të një personi të një personi familja
 • Veshja e një maskë në vende publike, kur rreth njerëzve nga familjet e tjera, ose në situata kur distancimi fizik është i vështirë , dhe disponimi i indeve të përdorura menjëherë në plehra
 • Pastrimi dhe dezinfektimi i objekteve dhe sipërfaqeve të prekura shpesh Mos u ndjeni të sëmurë, kështu që është thelbësore të ndiqni këto udhëzime në çdo kohë, kudo që të jetë e mundur.

  CDC rekomandon që njerëzit që nuk janë plotësisht të vaksinuar të veshin maska për fytyrën e rrobave në ambiente publike të brendshme. Nëse numrat e çështjeve janë të larta në zonë, mund të jetë më mirë të vishni një maskë jashtë, gjithashtu. Kjo do të ndihmojë në ngadalësimin e përhapjes së virusit nga njerëzit që nuk e dinë se e kanë kontraktuar atë, përfshirë ata që janë asimptomatikë. Shënim: criticalshtë kritike që maskat kirurgjikale dhe frymëmarrësit N95 janë të rezervuar për punëtorët e kujdesit shëndetësor

  përmbledhje

  Coronavirus roman, ose SARS-COV-2, është aktiv në trup për të paktën 10 ditë pasi një person zhvillon simptoma. Në njerëzit me sëmundje të rëndë, mund të zgjasë deri në 20 ditë. Në disa njerëz, nivelet e ulëta të virusit janë të zbulueshme në trup deri në 3 muaj, por deri në këtë kohë, një person nuk mund ta transmetojë atë tek të tjerët.

  Aktualisht nuk ka asnjë provë që virusi mund të mbijetojë në ushqim, por provat e hershme sugjerojnë se mund të zgjasin disa orë në bakër, 24 orë në karton dhe deri në 72 orë në plastikë dhe çelik. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që virusi i zbuluar në këto materiale mund të shkaktojë një infeksion.

  Shkencëtarët ende studiojnë se sa kohë SARS-COV-2 mund të zgjasë në sipërfaqe dhe rroba, dhe si mund të udhëtojë nëpër ajër. Ndjekja e udhëzimeve për pastrimin, larjen e duarve dhe maskat mund të ndihmojë në mbajtjen e rrezikut të transmetimit të ulët.

 • Gripi/i ftohtë/sars
 • Udhëzime ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

Email: benjaminzonic@gmail.com || ennazonic@gmail.com
Mob: +387 61 094357 (Benjamin Zonić) || +387 60 3120857 (Enna Zonić)
Adresa: 14. septembar 110. 70220 Donji Vakuf

ECO FRIENDLY d.o.o Sva prava zadražava 2016-2021